BLOCKCHAIN TEXNOLOGIYALARINI KIBERXAVFSIZLIK TIZIMLARIGA INTEGRATSIYA QILISH - Xabibullayev Jahongirbek Doniyorbek o‘g‘li; Chunayev Norquvvat Eshquvat o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada blockchain texnologiyasining asosiy afzalliklar sifatida ma’lumotlarning ishonchliligi va o‘zgarmasligi, markazlashmagan kirish nazorati, o‘zgarishlarni kuzatish va tarqatilgan hujumlardan himoya kabi jihatlar ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga blockchainning tizim ishtirokchilari o‘rtasida ishonchni oshirish, ma’lumotlar xavfsizligini ta’minlash va buzilishlarning oldini olish uchun samarali vosita ekanligini ta’kidlaydilar. Ushbu texnologiyalarni joriy etish zamonaviy raqamli davrda yangi himoya darajasini ta’minlashga va kiberxavfsizlikning dolzarb muammolarini hal qilishga xizmat qiladi. Tahlil natijasida aniqlanishicha, blockchain ma’lumotlarning ishonchliligi va o‘zgarmasligini, markazlashmagan kirish nazoratini, operatsiyalarning kuzatilishi va shaffofligini ta’minlaydi. Ushbu xususiyatlar uni nafaqat kiberhujumlarning oldini olish uchun kuchli vositaga, balki axborot tizimlari ishtirokchilari o‘rtasidagi ishonchni mustahkamlovchi instrumentga aylantiradi.Shunday qilib, blockchain texnologiyalarining kiberxavfsizlik tizimlariga integratsiyasi nafaqat kiberxavf- xatarlarga qarshi himoya darajasini oshiradi, balki ishonchli va shaffof raqamli muhit yaratishga ham xizmat qiladi. Bunday yechimlarning rivojlanishi va joriy etilishi tezkor raqamli taraqqiyot davrida kiberxavfsizlikni yanada takomillashtirish uchun yangi imkoniyatlarni taqdim etadi.