RAQAMLI SOYALAR ORTIDAGI TAHDIDLAR: ZAMONAVIY DUNYODA KIBERJINOYATLAR EVOLYUTSIYASI - SHERNAZAROV ELBEK ILHOMOVICH (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi fonida shakllanayotgan va tobora murakkablashayotgan kiberjinoyatlar evolyutsiyasi tahlil qilinadi. Dastlabki xakerlik urinishlaridan tortib, bugungi kunda sun’iy intellekt, ijtimoiy muhandislik va IoT (Internet of Things) qurilmalari orqali amalga oshirilayotgan murakkab hujumlargacha bo‘lgan bosqichlar yoritiladi. Shuningdek, maqolada kiberjinoyatlarning global va lokal ko‘rinishlari, ularning jamiyat, iqtisodiyot va davlat xavfsizligiga ta’siri muhokama qilinadi. Tahlil davomida ilg‘or tahdidlar, ularni aniqlash va oldini olish yo‘llari, shuningdek, xalqaro hamkorlikning zaruriyati haqida fikr yuritiladi. Mazkur ish kiberxavfsizlik sohasidagi yangiliklarga qiziqqan o‘quvchilar, tadqiqotchilar va mutaxassislar uchun foydali bo‘lishi mumkin.