OʻZBEK TILI MORFEMIKASIDA DERIVATSION MODELLASHTIRISHNING LINGVISTIK IMKONIYATLARI - Xaydarova Iroda Anarbayevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqola oʻzbek tili morfemikasi doirasida derivatsiyaviy modellashtirishni tadqiq etishga bagʻishlangan. Tilshunoslik va raqamli texnologiyalar tezkor rivojlanish sharoitida soʻz yaratish jarayonlarini rasmiy tasvirlash va tizimlashtirish masalasi alohida ahamiyat kasb etadi. Agglyutinativ xususiyatga ega boʻlgan oʻzbek tili morfemikasi lingvistik modellashtirish uchun munosib maydon yaratadi. Maqolada oʻzbek tilining derivatsiyaviy morfemalarining asosiy turlari, ularning funksional-semantik jihatlari, derivatsiya zanjirlari tuzilishi va soʻz yaratish modellari tahlil qilinadi. Derivatsiyaviy va soʻz oʻzgarish morfemalari oʻrtasidagi farqlar, derivatsiyaviy affikslarning mahsuldorligi hamda ularning avtomatik morfologik tahlil uchun formalashtirish imkoniyatlari oʻrganiladi.