BOLALAR VA O`SMIRLARNING NAFAS OLISH TIZIMI: RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI VA EKOLOGIK OMILLAR TA’SIRI. - Aliyeva Ra’no; Abdumutalibova Kibriyo (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bolalar va o‘smirlarning nafas olish tizimining anatomo-fiziologik rivojlanish xususiyatlari hamda unga tashqi muhit — ya’ni ekologik omillar (havo ifloslanishi, allergenlar, sanoat chiqindilari, iqlim sharoiti va boshqalar)ning ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida yosh organizmning himoya tizimi yetarli darajada shakllanmaganligi sababli nafas yo‘llari kasalliklariga yuqori darajada moyilligi aniqlanadi. Shuningdek, ekologik xavf omillarining bola salomatligiga, ayniqsa bronxial astma, surunkali bronxit va allergik rinit kabi holatlarning rivojlanishidagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Maqolada shuningdek, nafas olish tizimini himoyalash va profilaktik chora-tadbirlar yuzasidan tavsiyalar ham berilgan.