INGLIZ TILI FANIDA ARTIKL - Yahyoyeva Odinaxon Nu'monjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola ingliz tilidagi artikllarning o‘rganilishi va o‘qitilishi bilan bog‘liq nazariy va amaliy masalalarni tahlil qiladi. Maqolada ingliz tilidagi aniq artikl (the), noaniq artikllar (a/an) va nol artikl (artiklsiz holat) turlari o‘rganilib, ularning grammatik va semantik vazifalari batafsil tushuntirilgan. Artikllarning nutqdagi ma’no va kontekstga qanday ta’sir ko‘rsatishini tushunish, ingliz tilini o‘rganish jarayonida muhim ahamiyatga ega ekanligi ko‘rsatilgan. Shuningdek, maqolada o‘zbek tilida artikllar mavjud bo‘lmasligi sababli o‘zbek tilida so‘zlashuvchi o‘quvchilarning ingliz tilida artikllarni o‘rganishdagi xatoliklari tahlil qilinadi. Artikllarni o‘rganishda yuzaga keladigan asosiy qiyinchiliklar va ularga qarshi samarali o‘qitish metodlari taklif etiladi. Kontekstual yondashuv, taqqoslov metodlar va vizual materiallardan foydalanish orqali artikllarni o‘rgatishning samarali usullari ko‘rsatilgan. Maqolada o‘qituvchilarga o‘quvchilarga artikllarni to‘g‘ri qo‘llashni o‘rgatishda qanday metodologiyalarni qo‘llash zarurligi haqida fikrlar bildirilib, ingliz tili o‘rganish jarayonining samaradorligini oshirish uchun ilmiy yondashuvlar taklif qilinadi. Umuman olganda, maqola ingliz tili o‘qituvchilari va talabalariga artikllarni o‘rganish jarayonida yuzaga keladigan qiyinchiliklarni tushunishga va samarali metodlar asosida ularni yengishga yordam beradi.