O‘ZBEKISTONDA YOSHLAR AXLOQINING TRANSFORMATSIYASI: ZAMONAVIY TAHDIDLAR VA YECHIMLAR - Toxirov Abdumalik Ashurali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekistonda yoshlar axloqining transformatsiyasiga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinib, globallashuv, raqamli texnologiyalar va internet madaniyati ta’sirida yuzaga kelayotgan zamonaviy tahdidlar va muammolar ko‘rib chiqilgan. Axloqiy qadriyatlarning o‘zgarishi, yoshlar o‘rtasida an’anaviy va zamonaviy qarashlar to‘qnashuvi, ijtimoiy tarmoqlar va blogerlik faoliyatining ularning xulq-atvoriga ta’siri ilmiy-amaliy yondashuv asosida tahlil etilgan. Tadqiqot jarayonida sotsiologik so‘rovlar, intervyular va kontent tahlili usullaridan foydalanilgan. Maqolada yoshlar ongida yuz berayotgan axloqiy o‘zgarishlarning ijtimoiy ta’sirlari baholanib, axloqiy tarbiyada ta’lim muassasalari, oila va ommaviy axborot vositalarining o‘rni qayd etilgan. Shuningdek, yoshlar axloqiy ongini barqaror va muvozanatli shakllantirishga qaratilgan amaliy taklif va yechimlar ham ilgari surilgan. Mazkur tadqiqot O‘zbekiston jamiyatida yoshlar axloqini mustahkamlashga qaratilgan chora-tadbirlarni ishlab chiqishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.