“YOSHLIK – 1” KONI PORFIRLI MIS MA’DANLARINI FLOTATSIYA USULIDA BOYITISHNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH. - Halimov Sherali Anvar o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada “Yoshlik-1” konining mis-porfir rudalarini flotatsion va gravitatsion-flotatsion usullar asosida boyitish samaradorligi o‘rganilgan. Rudadagi mis, oltin va molibden elementlari mayda dispers va birikkan holatda joylashgani sababli, ularni ajratib olishda kollektiv flotatsiya usuli tanlandi. Olib borilgan yopiq siklli tajribalar "Olmaliq KMK" AJning MOF-1 texnologik sxemasi asosida tashkil etildi. Tajribalar davomida mis-molibden kollektiv konsentratining unumdorligi 6–9 %, misni ajratib olish darajasi 83–89 %, oltin uchun 74–81 %, molibden uchun esa 80–88 % ni tashkil etdi. Gravitatsion ajratish sxemaga kiritilganda, oltinni umumiy ajratib olish darajasi 3,15 % ga oshdi va 135 g/t oltinli gravitatsion konsentrat olindi. Shuningdek, yig‘uvchi reagentlar sifatida YAN-1, butilkali ksid karbonat (BKK) hamda ularning aralashmalari qo‘llanildi. Tadqiqotlar natijasida “Yoshlik-1” rudasini flotatsion boyitishda kompleks reagent tanlovi, jarayon oldidan gravitatsion ajratish va texnologik ko‘rsatkichlar optimallashtirilishi boyitish samaradorligini sezilarli oshirishini ko‘rsatdi.