KO’ZNING OPTIK SISTEMASI VA UNING XUSUSIYATLARI - Sattorov Yorqin Karimovich; Komilov Ulug’bek Nodirjonovich; Majidov Fathulloh Dilmurod o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada inson ko‘zining optik sistemasi va uning murakkab tuzilmasi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Ko‘z – bu tashqi muhitdan yorug‘lik nurlarini qabul qilib, ularni qayta ishlovchi va tasvir hosil qiluvchi tabiiy optik asbob bo‘lib, uning ishlashi ko‘plab muvofiqlashtirilgan komponentlarga bog‘liq. Ushbu komponentlar qatoriga kornea (shox parda), oldingi kamera, qorachiq, linza, shilimshiq suyuqliklar va to‘r parda (retina) kiradi. Maqolada har bir qismning anatomo-fiziologik xususiyatlari, ular orasidagi funksional bog‘liqliklar, sinish kuchi va yorug‘lik nurlarining yo‘nalishini ta’minlashdagi roli ilmiy asosda tahlil etiladi. Ayniqsa, linzaning akkomodatsiya qobiliyati, qorachiqning yorug‘lik darajasiga moslashuvi va retina orqali markaziy asab tizimiga axborot uzatish jarayonlari yoritilgan. Ko‘zning normal ko‘rish jarayonidan tashqari, optik nosozliklar — ya’ni miopiya (yaqinni ko‘rish), giperopiya (uzoqni ko‘rish), astigmatizm (notekis sinish) kabi holatlar va ularni tuzatish usullari (ko‘zoynak, kontakt linzalar, lazer operatsiyalari) haqida ham fikr yuritilgan. Tadqiqot oftalmologiya, biologik optika va fiziologik anatomiya fanlarining kesishmasida olib borilgan ilmiy manbalarga tayangan holda tayyorlangan bo‘lib, ko‘rish tizimini chuqur o‘rganishga xizmat qiladi.