ИСЛОМДА СЎЗЛАШУВ МАДАНИЯТИ: МАЪНАВИЙ ТАРБИЯ ВА ИЖТИМОИЙ МУНОСАБАТЛАРДАГИ АҲАМИЯТИ - Юсупов Хикматулло Абдулахадович (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада ислом таълимотларида сўзлашув маданиятининг тутган ўрни, унинг шахсий ва ижтимоий ҳаётдаги аҳамияти ҳамда маънавий ва ахлоқий тарбиядаги роли кенг ёритилган. Муаллиф Қуръони Карим ва Пайғамбар Муҳаммад (с.а.в.)нинг ҳадисларига таянган ҳолда яхши сўзларнинг инсон қалби ва жамиятдаги тинчликка таъсирини таҳлил қилади. Имом ал-Ғаззолий ва Ибн Қоййим каби улуғ ислом уламоларининг фикрлари орқали сўзнинг қалб, ният ва ахлоқ билан боғлиқлиги очиб берилган. Шунингдек, яхши ва ёмон сўзлар ўртасидаги фарқ, уларнинг инсон ва жамиятга таъсири мисоллар орқали асосланган. Исломдаги сўзлашув маданияти инсонларнинг маънавий камолотга етиши, ўзаро ҳурмат ва меҳр-муҳаббат муҳитини яратиш учун муҳим омил сифатида баҳоланади.