OʻZBEKISTONDA QATAGʻONLIK SIYOSATI - Тургунова Мавлюда Адиловна (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola O‘zbekistonda XX asrning 20–50-yillarida amalga oshirilgan qatag‘onlik siyosatining tub mohiyatini, uning tarixiy ildizlari va sabablari, shuningdek, uzoq muddatli oqibatlarini tahlil qilishga qaratilgan. Sovet totalitar tuzumi tomonidan amalga oshirilgan ushbu siyosiy repressiyalar nafaqat minglab begunoh insonlarning hayotiga zomin bo‘lgan, balki o‘zbek milliy tafakkuri, madaniyati va intellektual salohiyatiga jiddiy zarar yetkazgan. Maqolada ayniqsa 1937–1938- yillardagi ommaviy qatag‘onlar, jadidlar va milliy uyg‘onish harakati vakillariga nisbatan qo‘llangan zo‘ravonliklar, ularning siyosiy va ma’naviy merosi, tarixiy adolatni tiklash yo‘lida amalga oshirilgan tadbirlar chuqur tahlil qilinadi. Tarixiy manbalar, arxiv hujjatlari va zamonaviy tadqiqotlar asosida olib borilgan ilmiy tahlillar asosida qatag‘on qurbonlari xotirasini abadiylashtirish va bugungi tarixiy ongni shakllantirish masalalari yoritilgan.