O’ZBEKISTONDA “YO’L HARAKATI QOIDALARI VA HARAKAT XAVFSIZLIGI HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHALAR” - Tog‘ayeva Ro‘zigul Zafar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida yo‘l harakati qoidalari va harakat xavfsizligini ta’minlash tizimi tahlil qilinadi. Yo‘l-transport hodisalari (YTH) sonining yillik statistikasi, avariyalarning asosiy sabablari, hukumat tomonidan yo‘l harakati xavfsizligini oshirishga qaratilgan chora-tadbirlari bayon etiladi. Jumladan, 2023 yilda mamlakatda 10 648 ta YTH qayd etilgan bo‘lib, bu ko‘rsatkich oldingi yilga nisbatan 8% ga oshgan. Maqolada shuningdek, yo‘l harakati madaniyatining rivojlanishi, video nazorat vositalarining samaradorligi va haydovchi- piyoda munosabatlari tahlil qilinadi.