JTIMOIY TARMOQLARDA YOZUV MADANIYATI: BEPARVOLIKMI YOKI IJTIMOIY MUAMMO? - Xaitmatova Durdona (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining rivojlanishi natijasida ijtimoiy tarmoqlarda yuzaga kelgan yozma nutqdagi til qoidalarining buzilishi va imlo xatolarining sabablari, ijtimoiy-madaniy oqibatlari tahlil qilinadi. Ijtimoiy tarmoqlardagi tezkorlik, norasmiylik hamda xorijiy so‘zlarning keng tarqalishi ona tilining zaiflashishiga olib kelishi, yoshlar orasida tilga bo‘lgan e’tiborsizlik va yozma madaniyatning pasayishi muammolari ko‘rib chiqilgan. Mazkur holat ta’lim tizimidagi kamchiliklar, psixologik faktorlar va virtual muhitning o‘ziga xos xususiyatlari bilan bog‘liq ekanligi ilmiy asosda tahlil etiladi. Shuningdek, maqolada til madaniyatini tiklash va rivojlantirishga doir davlat siyosati, ta’lim jarayoni va texnologik vositalarning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan.