EKOLOGIYA – BU TABIIY TIZIMLARNING TUZILISHI, FUNKSIYALARI VA ULAR O’RTASIDAGI MUNOSABATLARNI O’RGANADIGAN ILMIY SOHA - Isomiddinova Sarvinoz Alisher qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ekologiya – bu tabiiy tizimlarning tuzilishi, funksiyalari va ular o’rtasidagi munosabatlarni o’rganadigan ilmiy soha. Ekologiya atamasi ilk bor nemis olimi Ernest Hekel tomonidan 1866-yilda kiritilgan bo’lib, bu so’z yunoncha "oikos" (uy, yashash joyi) va "logos" (ilm) so’zlaridan olingan. Ekologiya, asosan, jonli organizmlar va ularning yashash muhitini o’rganadi, shuningdek, bu tizimlarda sodir bo’ladigan tabiiy jarayonlarni va inson faoliyatining ta’sirini tahlil qiladi.