KALKULYATSIYA QILISHNING ME’YORDAN CHETGA CHIQISHNING IQTISODIY SAMARADORLIKKA TA’SIRI - Kenjaboyev Xojiakbar (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola “Kalkulyatsiya qilishning me’yordan chetga chiqishining iqtisodiy samaradorlikka ta’siri” mavzusini o‘rganadi. Kalkulyatsiya jarayonlari korxona faoliyatining asosiy qismlaridan biri bo‘lib, ularning samaradorligi iqtisodiy natijalar va raqobatbardoshlikni belgilaydi. Maqolada kalkulyatsiya qilishning an’anaviy usullaridan chetga chiqish, ya’ni innovatsion yondashuvlar va zamonaviy texnologiyalarni joriy etish orqali qanday qilib iqtisodiy samaradorlikni oshirish mumkinligi tahlil qilinadi. Shuningdek, me’yordan chetga chiqishning ijobiy va salbiy tomonlari, shuningdek, bu jarayonning korxona ichidagi resurslarni boshqarish va xarajatlarni kamaytirishdagi o‘rni ko‘rsatib beriladi. O‘rganilgan misollar va statistik ma’lumotlar orqali, maqola kalkulyatsiya jarayonlarining modernizatsiyasi orqali iqtisodiy samaradorlikni oshirish uchun zarur bo‘lgan strategiyalarni taklif etadi.