KASB TANLASHDA O‘QUVCHINING QIZIQISHLARINI QO‘LLAB QUVVATLASHDA PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Xasanova Shahodat Aral qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘quvchilarning kasb tanlash jarayonida ularning individual qiziqishlarini aniqlash, qo‘llab-quvvatlash va yo‘naltirishda samarali pedagogik- psixologik yondashuvlar yoritilgan. O‘quvchining shaxsiyati, qobiliyati, ehtiyojlari va mehnat bozoridagi talablar o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash zarurati asoslanadi. Shuningdek, kasbga yo‘naltirish jarayonida o‘qituvchi va psixologlarning hamkorligi, zamonaviy metodikalar va texnologiyalardan foydalanish masalalari ochib beriladi. Tadqiqotda G. Selye, D. Super, X. Gardner kabi olimlarning nazariy qarashlariga tayanilgan holda o‘quvchilarda ongli kasb tanlash kompetensiyasini shakllantirishning uslubiy asoslari tahlil qilingan.