SURXON DAVLAT QO‘RIQXONASI HUDUDIDA TARQALGAN SCROPHULARIA L. TURKUMI TURLARINING BIOEKOLOGIYASI VA TARQALISHI - Ibragimov Akram Javliyevich; Rajapova Nilufar Po‘lat qizi; Primova Yulduz Dilshod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Scrophularia L. turkumi Surxon davlat qo‘riqxonasida to‘gli hududlarda alohida o‘rin egallaydi. Scrophularia L. turkumi turlari Scrophulariaceae Juss. oilasiga kiruvchi turkumlardan biri bo‘lib Surxon florasida o‘ziga xos o‘rin egallaydi. Ushbu oilaning hozirgi kunda yer yuzida 60 turkumga mansub 2350 ta turi [12] uchraydi. Scrophularia L. turkumini esa 297 ta turi [12], O‘rta Osiyoda 35 dan ortiq turi [1], O‘zbekistonda 18 ta turi[2], Surxondaryo viloyatida 13 dan ortiq turi tarqalgan. Ularning 4 tasi Surxon davlat qo‘riqxonasida uchrashi biogeografik nuqtai nazardan muhim bo‘lib, ular tog’ va tog’ oldi hududlarda ko‘p uchraydi. Tuproqning unumdorligi turlarning ko‘payishi va o‘sishda muhim omil hisobladi. Ushbu maqolada ana shu turlarning morfologik belgilari, ekologik oʻziga xosliklari va tarqalish joylari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari bu turlarni saqlash va boshqa hududlarga moslashtirish imkoniyatlarini baholashda muhim ahamiyatga ega.