TA’LIM PSIXOLOGIYASIDA O‘QUVCHILARNING KOPING KO‘NIKMALARINI SHAKLLANTIRISH: YONDASHUVLAR, METODLAR VA TADQIQOT YO‘NALISHLARI - Oralov Usmonali Urazalievich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ta’lim psixologiyasi kontekstida o‘quvchilarda koping (stressni yengish) ko‘nikmalarini shakllantirish va rivojlantirish masalalari muhokama qilinadi. Muallif maktab muhitida chidamlilik va ijobiy natijalarga erishish uchun faol muammolarni hal qilish, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash va onglilik kabi strategiyalarning ahamiyatini ta’kidlaydi. Nevropsixologiya, rejali xulq-atvor nazariyasi va himoya motivatsiyasi nazariyalari asosida olib borilgan tadqiqotlar koping usullarining samaradorligini tushuntiradi. Maqolada miqdoriy va sifatli tadqiqot metodlarining integratsiyasi, jumladan so‘rovnomalar, intervyular, fokus- guruhlar va aralash metodlar orqali talabalarning shaxsiy tajribalarini aniqlash muhimligi ko‘rsatib berilgan. Axloqiy yondashuvlar va maxfiylik tamoyillarining e’tiborda bo‘lishi talabalarning farovonligiga ta’sir ko‘rsatadi. Koping strategiyalarini baholashda eksperimental dizaynlar, uzoq muddatli kuzatuvlar va SPADA UNPRI kabi platformalar misolida talabalarning stressga javobi, akademik muvaffaqiyati va psixologik salomatligi o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlanadi. Natijada, samarali aralashuv tizimlarini ishlab chiqish uchun chuqur, tizimli va axloqiy asoslangan yondashuvlar zarurligi asoslanadi.