“RAQAMLI AXBOROT VA VIRTUAL BORLIQ” - Mahkamova Maftuna Odiljon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Raqamli axborot texnologiyalari inson hayotining deyarli barcha sohalariga chuqur kirib bormoqda. Virtual borliq esa ushbu texnologiyalar yordamida yaratilgan, real olamga o‘xshash, lekin sun’iy muhit hisoblanadi. Ushbu maqolada raqamli axborot va virtual borliqning mazmuni, ular orasidagi bog‘liqlik va zamonaviy jamiyatga ta’siri tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor virtual borliqning ta’lim, sog‘liqni saqlash, madaniyat va kundalik hayotdagi o‘rniga qaratiladi. Maqolada axborot-kommunikatsiya vositalari yordamida shakllangan raqamli dunyoning ijtimoiy ong va madaniyatga ko‘rsatadigan ta’siri ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli axborotning to‘g‘ri boshqarilishi va virtual borliqdan oqilona foydalanish orqali inson faoliyatining samaradorligi oshiriladi. Shu bilan birga, ushbu sohalarning rivojlanishi bilan bog‘liq ayrim xavf-xatarlar ham mavjud bo‘lib, ular maxfiylik, shaxsiy axborot xavfsizligi va psixologik sog‘liq bilan bog‘liq masalalarni o‘z ichiga oladi. Maqola zamonaviy texnologiyalar ta’sirida shakllanayotgan virtual haqiqatning ijobiy va salbiy jihatlarini ilmiy tahlil asosida yoritishga qaratilgan.