ERTA YOSHDAGI O’QUVCHILARDA TANQIDIY FIKRLASHNI SHAKLLANTIRISH: MUAMMO VA YECHIMLAR - QAYNOATOVA ZAYNURA SHAVKATOVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada erta yoshdagi o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish muammolari va ularni hal etish yo‘llari tahlil qilinadi. Tanqidiy fikrlash – bu mustaqil, mantiqiy va asosli qaror qabul qilishga, muammolarga turlicha yondashishga imkon beruvchi muhim kompetensiyadir. Maktabgacha va boshlang‘ich ta’lim bosqichida bu ko‘nikmalarni rivojlantirish, asosan, o‘quv metodlari, o‘qituvchining yondashuvi hamda o‘quv muhitiga bog‘liq. Maqolada bu boradagi asosiy to‘siqlar – an’anaviy yondashuv, metodik vositalarning yetarli emasligi, ota-onalarning xabardorlik darajasi kamligi kabi omillar yoritiladi. Shuningdek, interaktiv metodlar, ijodiy topshiriqlar va muammoli vaziyatlar asosida tashkil etilgan darslar orqali tanqidiy fikrlashni shakllantirishga doir amaliy tavsiyalar beriladi.