TUGUN VAZIYATLARNI ANIQLASH. TUGUN VAZIYATLARNI HAL QILISH - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Ne`matova Shohsanam Nodirbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Bu mavzu ma’lumotlar bazasi tizimlarida, ayniqsa, tarqatilgan ma’lumotlar bazalari, replikatsiya stsenariylari va bir vaqtda kirish kontekstida tugun vaziyatlarni (konfliktlarni) aniqlash va hal qilishning muhim jarayoniga bag’ishlangan. U vaziyatlarning keng tarqalgan sabablarini, ko’pincha bir vaqtda amalga oshirilgan yangilash operatsiyalari (yozish-yozish vaziyatlari), replikalar bo’ylab ma’lumotlar nomuvofiqligi yoki tarmoq bo’linishi hodisalaridan kelib chiqadigan sabablarni o’rganadi. Annotatsiya bu vaziyatlarni aniqlashning turli usullarini, shu jumladan bir vaqtda boshqarish mexanizmlaridan (masalan, bloklash, ko’p versiyali bir vaqtda boshqarish - MVCC), vaziyatni aniqlash algoritmlaridan va replikatsiya vaziyatini hal qiluvchilardan foydalanishni qamrab oladi. Bundan tashqari, u vaziyatlarni hal qilish strategiyalari va vositalarini, masalan, "oxirgi yozuvchi g’olib" siyosatlari, maxsus vaziyatni hal qilish mantig’i, sxema yoki ma’lumotlar farqlari uchun uch tomonlama birlashtirish va qo’lda aralashuvni ko’rib chiqadi. Ma’lumotlar bazalaridagi tugun vaziyatlarni tushunish va samarali boshqarish ma’lumotlar yaxlitligini saqlash, izchillikni ta’minlash va murakkab, tarqatilgan ma’lumotlar bazasi muhitida yuqori ish faoliyatini va samaradorlikni kafolatlash uchun nihoyatda muhimdir.