IKKINCHI TARTIBLI XUSUSIY HOSILALI DIFFERENTSIAL TENGLAMALAR BILAN TAVSIFLANADIGAN OPTIMAL BOSHQARUV MASALALARINI SONLI YECHISH. - Ne`matova Shohsanam Nodirbek qizi; Obidjonova Diyoraxon Qudratjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola ikkinchi tartibli xususiy hosilali differentsial tenglamalar (XDT) bilan tavsiflanadigan optimal boshqaruv masalalarini sonli yechish usullariga bag‘ishlangan. Maqolada optimal boshqaruv nazariyasining asosiy tushunchalari, XDT lar bilan bog‘liq masalalar va ularni yechishda qo‘llaniladigan sonli usullar ko‘rib chiqiladi. Xususan, sonli differensiallash, yakobian matritsasi va iteratsion usullar kabi algoritmlar tahlil qilinadi. Maqola O‘zbekistonning ilmiy va amaliy sohalardagi rivojlanishiga e’tibor qaratib, ushbu usullarning muhandislik va iqtisodiyotdagi qo‘llanilishini misollar orqali yoritadi. Tadqiqotning amaliy ahamiyati va kelajakdagi rivojlanish istiqbollari muhokama qilinadi.