HOZIRGI O’ZBEK ADABIY TILIDA UNDOSHLAR TAVSIFI: FIZIK- AKUSTIK, ANATOMIK-FIZIOLOGIK VA FUNKSIONAL- FONOLOGIK ASPEKTLAR. - Xo‘jamjarova Jazira Baxtibay qizi; Shahnoza Muxtorova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada hozirgi o‘zbek adabiy tilidagi undosh tovushlarning har tomonlama tavsifi — fizik-akustik, anatomik-fiziologik va funksional-fonologik aspektlarda yoritilgan. Undoshlarning tovush fiziologiyasi, ular qanday tarzda hosil bo‘lishi, tovush to‘lqinlarining akustik xususiyatlari hamda fonologik tizimdagi o‘rni zamonaviy tilshunoslik yutuqlari asosida tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada undoshlarning nutqdagi ahamiyati, fonetik muvozanatdagi roli, fonemal holati va oppozitsiya (qarama-qarshilik) munosabatlari asosida ilmiy izohlar berilgan.