SURXONDARYO VILOYATIDAGI TABIIY-IQLIM SHAROITLARIDA AVTOMOBILLARNING ISH SHAROITLARINI TASNIFLASH - Baxramov Faxridin Xuzriddinovich; Eshpo‘latov Adham Rovshan o‘g‘li; Abduqahorov No‘monbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya. Mazkur maqolada Surxondaryo viloyatining tabiiy-iqlim sharoitlari avtomobillarning ekspluatatsion xususiyatlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilingan. Viloyatning iqlimiy hududlari – subtropik quruq, mo‘tadil va tog‘li zonalardagi farqlarga asoslanib, avtomobillarning ish sharoitlari tasniflanadi. KamAZ- 4310, MAN TGS 33.360, ISUZU NQR71 va Howo A7 6x4 kabi transport vositalarining texnik imkoniyatlari turli iqlim omillariga moslashuvi nuqtai nazaridan tahlil qilingan. Shuningdek, yoqilg‘i samaradorligi, tashqi omillar, harorat, havo bosimi, shamollar va relyef kabi omillarning avtomobil ishlashiga ta’siri asosida ilmiy asoslangan xulosalar keltirilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, harorat pasayishi avtomobilning yoqilg‘i sarfiga salmoqli ta’sir ko‘rsatib, bu sharoitlarga moslashuvchanlik darajasini baholash zarurati yuzaga keladi.