BERILGANLAR BAZASIDA AXBOROT ALMASHISH SXEMASI - Tojimamatov Isroil Nurmamatovich; Mashrabova Charosxon Qaxramonjon qizi; Adilbekova Raxila (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada berilganlar bazasida axborot almashish sxemasi (Data Exchange Schema) tushunchasi, uning mohiyati, tuzilishi va amaliy qo‘llanilishi yoritilgan. Maqolada axborot almashish jarayonining asosiy bosqichlari, shu jumladan ma’lumotlarni kodlash, dekodlash va moslashtirish jarayonlari batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, turli tizimlar o‘rtasida axborot almashish uchun zarur bo‘lgan sxemalar va ularning formatlari, masalan, XML, JSON, CSV kabi ma’lumotlar almashish formatlari ko‘rib chiqilgan. Maqola, axborot tizimlari o‘rtasida samarali va xavfsiz axborot almashish uchun zarur bo‘lgan nazariy asoslarni va amaliy yondashuvlarni taqdim etadi.