QIYOSIYLANAYOTGAN TILLAR FONETIK SISTEMASINING TIPOLOGIYASI - Alisherova Zarnigor; Sodiqov Dilshodbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qiyosiy tilshunoslik doirasida turli tillarning fonetik tizimlari tahlil qilinadi. Xususan, turli til oilalariga mansub tillarning unli va undosh tovushlar tizimi, urg‘u va intonatsiya xususiyatlari hamda fonologik birliklarning shakllanish tamoyillari solishtirma yondashuv asosida o‘rganiladi. Fonetik tizimlar orasidagi umumiylik va farqlarni aniqlash orqali fonetik tipologiyaning asosiy yo‘nalishlari yoritiladi. Shuningdek, maqolada fonetik tizimlarni qiyosiy tahlil qilishning nazariy va amaliy ahamiyati haqida ham fikr yuritiladi.