METALL CHIQINDILARINI QAYTA ISHLASHDA INNOVATSION YONDASHUVLAR VA ULARNING SAMARADORLIGI - Jumanova Shahzoda; Saidova Malika (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Zamonaviy sanoatning jadal rivojlanishi va urbanizatsiya sharoitida metall chiqindilarini qayta ishlash masalasi tobora dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Metall chiqindilari, asosan, metallurgiya, mashinasozlik, qurilish va maishiy sektor kabi turli sohalar faoliyati natijasida yuzaga keladi va ular nafaqat ekologik xavf tug‘diradi, balki qimmatli ikkilamchi xomashyo sifatida ham qaraladi. So‘nggi yillarda metall chiqindilarini qayta ishlash jarayonida innovatsion texnologiyalar va ilg‘or yondashuvlarni joriy etishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Bunday yondashuvlar chiqindilarni qayta ishlash samaradorligini oshirish, atrof-muhitga salbiy ta’sirni kamaytirish hamda resurslardan samarali foydalanishni ta’minlash imkonini beradi.Ushbu maqolada metall chiqindilarini qayta ishlashda qo‘llanilayotgan innovatsion usullar, ularning texnologik va iqtisodiy samaradorligi, xalqaro tajriba va O‘zbekiston sharoitida bu yo‘nalishda olib borilayotgan ishlar tahlil qilinadi. Shuningdek, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari hamda kelgusida amalga oshirilishi zarur bo‘lgan chora-tadbirlar haqida fikr yuritiladi.