ELEKTR TARMOG’INI RAQAMLASHTIRISH: SMART GRID TEXNOLOGIYALARI VA ULARNING ENERGIYA TA’MINOTI TIZIMLARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISHDAGI ROLI. - Имомова Зилола Бобопировна (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqola elektr tarmoqlarini raqamlashtirish jarayonida smart grid (aqlli tarmoq) texnologiyalarining ahamiyati va ularning energiya ta’minoti tizimlarining samaradorligini oshirishdagi rolini o‘rganishga bag‘ishlangan. Rivojlanayotgan energetika sektorida zamonaviy texnologiyalar, xususan, smart grid tizimlari energiya ishlab chiqarish, uzatish va taqsimlash jarayonlarini optimallashtirish orqali elektr energiyasi isrofgarchiligini kamaytirish, uzluksiz ta’minotni ta’minlash hamda iste’molchilar bilan ikki tomonlama aloqalarni yo‘lga qo‘yish imkonini beradi. Maqolada smart grid texnologiyalarining asosiy komponentlari – aqlli hisoblagichlar, avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlari, ma’lumotlarni real vaqt rejimida yig‘ish va tahlil qilish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, raqamlashtirishning elektr energiyasi samaradorligi, ekologik xavfsizlik, uzilishlarga chidamlilik va iqtisodiy tejamkorlik kabi jihatlardagi ijobiy ta’siri tahlil qilinadi. Muallif, shuningdek, O‘zbekistonda ushbu texnologiyalarni joriy etish istiqbollari, mavjud infratuzilmaning tayyorligi hamda duch kelinayotgan muammolar haqida ham fikr bildiradi. Yakuniy xulosalarda esa smart grid tizimlarini keng joriy etish orqali barqaror, ishonchli va innovatsion energiya tizimini shakllantirish yo‘llari ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola, energetika sohasi mutaxassislari, siyosatshunoslar va texnologik yechimlar izlovchilari uchun foydali ilmiy-amaliy manba sifatida xizmat qilishi mumkin.