ЗАНЖИР НАСАДКАЛИ АППАРАТДА ЎСИМЛИК МОЙИНИ ДЕОДОРИЗАЦИЯЛАШ ЖАРАЁНИНИНГ КВАЗИАПАРАТ УСУЛИДА МАТЕМАТИК МОДЕЛДА ТАДҚИҚ ҚИЛИШ - Артиков А.А; Нарзиев М.С; Исмойилов Ҳ.Б (TADQIQOTLAR, 2025)
Ахборот технологиялари даврида компьютер техникасининг ривожланиши уни имкониятларидан MATLAB, МАТHCAD, CHEMCAD каби дастурлардан фойдаланиш орқали, яратилган математик моделлар иссиқлик ва модда алмашиниш (ИМА) жараёнларининг чуқур тадқиқ қилиш, пахта мойи таркибидаги учувчан компонентларни ажратиш жараёнини янада такомиллаштириш ва модда алмашиниш жараёнларини моделлаштириш билан шуғулланиш имконини берди. Бир даражали деодоризация жараёнининг бир нечта моделларини бирин- кетин бирлаштириб, учта квазиаппарат шаклидаги аппаратида содир бўладиган деодоризация жараёнининг моделини ишлаб чиқамиз.