КЎП КОМПОНЕНТЛИ АРАЛАШМАЛАРНИ ҲАЙДАШДА ЕНГИЛ УЧУВЧАН МУВОЗАНАТ КОНЦЕНТРАЦИЯСИНИ ҲИСОБЛАШ УСУЛЛАРИ - Артиков А.А; Нарзиев М.С; Исмоилов Ҳ.Б (TADQIQOTLAR, 2025)
Ўсимлик мойини дезодорациялаш жараёни модда алмашинишнинг суюқ аралашмаларни ўткир буғ билан ҳайдаш орқали амалга оширилади. Барча иссиқлик модда алмашиниш жараёнлари масса ва иссиқликнинг ўзгаришлар қонуниятлари асосида кечади. Ушбу жараёнларда фазада тарқаладиган моддани бошқа фазага ўтиши молекуляр ва конвектив диффузия орқали боради. Раул қонунига кўра идеал газлар учун енгил учувчан компонент парциал босими, тоза компонентининг ўша хароратдаги буғлари босими қуйидагича аниқланади