QORIN BO‘SHLIG‘I KASALLIKLARI. - ZAYLIDDINOV G‘IYOSXON; OLIMOV SHOXRUH (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada qorin bo‘shlig‘i kasalliklari va ularning inson sog‘lig‘iga ta’siri keng yoritilgan. Qorin bo‘shlig‘i inson tanasining muhim qismlaridan biri bo‘lib, u yerda oshqozon, ingichka va yo‘g‘on ichaklar, jigar, o’t pufagi, me’dasusti bez (pankreas), taloq, buyraklar, shuningdek, ayollarda tuxumdon va bachadon joylashgan. Ushbu a’zolarning har qanday funksional buzilishi yoki yallig‘lanishi turli klinik holatlarni yuzaga keltiradi.Maqolada ko‘pchilikda uchraydigan kasalliklar: appenditsit, gastrit, ichak infeksiyalari, ichak tutilishi, o’t toshlari, pankreatit kabi kasalliklar alohida tahlil qilinadi. Har bir kasallikning kelib chiqish sabablari, asosiy klinik belgilari, tashxis qo‘yish usullari hamda zamonaviy davolash usullari haqida batafsil ma’lumot beriladi.Shuningdek, maqolada profilaktika choralari — sog‘lom turmush tarzini yuritish, to‘g‘ri ovqatlanish, gigiyena qoidalariga amal qilish va stressdan saqlanish kabi jihatlar muhimligi ta’kidlanadi.