IMON MOHIYATIDAGI IXTILOFLAR TAHLILI - Muhammadali ZOHIDOV (TADQIQOTLAR, 2025)
Imon masalasi islom aqidasining ajralmas va dolzarb qismi hisoblanadi. Imon masalasiga taʼrif beruvchi olimlarni shartli ravishda oltita guruhga ajratish mumkin: Birinchi guruh – Ahli sunnaning ommasi boʻlib, ular imonga “ ناسللاب رارقلا ا وه بلقلاب قيدصتلاو [Huval iqror billisan va at-tastiq bil qolb[ Imon bu til bilan iqror qilish va qalb bilan tasdiq qilishdir, deb taʼrif berishgan. Yaʼni, imon u: qalbi tilidagini tasdiqlashidir. Chunki, qalb bilan tasdiq qilish imonning haqiqatini yuzaga chiqaradi. Imonga tegishli hukmlar esa til bilan iqror qilish orqali joriy boʻladi. Imom Abu Hanifadan ham “Albatta, imon u qalb bilan tasdiq qilishdir. Til bilan iqror qilish esa tasdiqqa dalildir, rukun emas”, degan rivoyat bor 1 . Ushbu taʼrif baʼzi ashʼariylar va Abu Mansur Moturidiyga ham tegishlidir 2 .