MAKTAB O‘QUVCHILARINING EMOTSIONAL INTELLEKTINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Mahmudov Noʻmonjon Mamajonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Emotsional intellekt — bu shaxsning o‘z his-tuyg‘ularini anglash, boshqarish va boshqalar bilan samarali muloqot qilish qobiliyatidir. Maktab yoshidagi o‘quvchilarning emotsional intellektini rivojlantirish ularning shaxsiy, ijtimoiy va akademik muvaffaqiyatlari uchun muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada emotsional intellektning asosiy psixologik komponentlari, uning maktab yoshidagi bolalar hayotidagi roli va rivojlantirish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotlarda emotsional intellektning o‘quvchilarning stressga chidamliligi, o‘zaro munosabatlari va o‘qish samaradorligiga ta’siri aniqlangan. Shuningdek, pedagoglar va psixologlar tomonidan qo‘llanilayotgan usullar — o‘quvchilarga his-tuyg‘ularni ifodalash, empatiya ko‘rsatish, ijtimoiy ko‘nikmalarni shakllantirish bo‘yicha mashg‘ulotlar ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada emotsional intellektni oshirish bo‘yicha maktab muhitida amalga oshirilishi mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar keltirilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, emotsional intellektni rivojlantirish bolalar ruhiy salomatligini mustahkamlashda, ularning o‘z-o‘zini boshqarish qobiliyatlarini oshirishda va jamiyatda ijobiy munosabatlar o‘rnatishda muhim omil hisoblanadi.