MAKTAB O‘QUVCHILARINING O‘Z-O‘ZINI BAHOLASH DARAJASINI ANIQLASH VA RIVOJLANTIRISH YO‘LLARI - Turgunov Farhodjon Nabiyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada maktab o‘quvchilarining o‘z-o‘zini baholash darajasini aniqlash va uni rivojlantirish yo‘llari ilmiy-amaliy jihatdan yoritilgan. Bolaning shaxsiy rivojlanishida o‘zini to‘g‘ri baholash ko‘nikmasi ijtimoiy moslashuvchanlik, motivatsiya va muvaffaqiyatga erishishning muhim omili hisoblanadi. Tadqiqotda 10– 16 yosh oralig‘idagi o‘quvchilar orasida psixologik testlar yordamida ularning o‘z- o‘zini baholash darajalari o‘rganildi. Tahlillar natijasida o‘z-o‘zini past yoki ortiqcha baholash holatlari maktab muhitidagi ijtimoiy-psixologik omillar, oilaviy tarbiya va o‘qituvchilar bilan bo‘lgan munosabatlarga chambarchas bog‘liq ekani aniqlandi. Muammoning yechimi sifatida o‘z-o‘zini baholashni rivojlantiruvchi treninglar, o‘yinli mashg‘ulotlar, tanqidiy fikrlashni shakllantiruvchi topshiriqlardan foydalanish tavsiya etiladi. Tadqiqotda maktab amaliyotida qo‘llanishi mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar keltirilgan bo‘lib, ular o‘quvchilarning ruhiy salomatligini mustahkamlash va ijtimoiy moslashuv darajasini oshirishga xizmat qiladi.