BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA IJTIMOIY MOSLASHUV JARAYONINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Karimova Gulhayo Baxodir qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining ijtimoiy muhitga moslashuvi, ayniqsa maktabdagi ilk bosqichlarda yuzaga keladigan psixologik holatlari, ularning sabablari va bu jarayonni osonlashtirish usullari tahlil qilinadi. Maktab ostonasini endigina bosib o‘tgan bolalar uchun yangi muhit, yangi talablar va yangi ijtimoiy rollar ularga psixologik bosimni keltirib chiqarishi mumkin. Ijtimoiy moslashuv — bu bolaning yangi jamoa qoidalari va normalariga psixologik va emotsional jihatdan moslasha olishi bilan bog‘liq murakkab jarayondir. Ushbu maqolada aynan shu jarayonning kechish xususiyatlari, psixologik omillar, o‘qituvchi va ota-onalarning roli, shuningdek, ijtimoiy moslashuvni yengillashtiruvchi pedagogik usullar tahlil qilinadi. Tajriba va kuzatuvlarga asoslangan holda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida bu jarayon qanday bosqichlardan iboratligi va ularning ijtimoiy-psixologik moslashuv darajasini oshirish yo‘llari ko‘rsatib berilgan. Mazkur maqola psixologlar, boshlang‘ich sinf o‘qituvchilari hamda ota-onalar uchun foydali bo‘lishi mumkin. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatmoqdaki, bolaning ijtimoiy moslashuv darajasi ularning keyingi o‘qish motivatsiyasi va psixologik holatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu boisdan, bu jarayonni ilmiy asosda o‘rganish va mos ravishda yondashuv ishlab chiqish muhim hisoblanadi.