FONEMALARNING LISONIY VA NUTQIY XUSUSIYATLARI - Abdullayeva Dildora Bahrom qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada fonemalarning lisoniy va nutqiy xususiyatlari chuqur tahlil qilinadi. Fonema til tizimidagi abstrakt birlik sifatida qanday faoliyat yuritishi, uning ma`no farqlashdagi roli va differensial belgilari yoritiladi. Shu bilan birga, fonemaning nutqiy xususiyatlari, ya`ni uning real talaffuzdagi shakllari, allofonlarning mavjudligi, fonetik o`zgarishlar, assimilyatsiya va dissimilyatsiya jarayonlari ham batafsil ko`rib chiqiladi. Tadqiqot fonologiya va fonetika fanlari nuqtayi nazaridan olib borilgan bo`lib, fonemaning til tizimida rivojlanish tendensiyalari ham tahlil qilinadi.