ГИПЕРАНДРОГЕНИЯ РИВОЖЛАНИШИДА ВИТАМИН B12 НИНГ РОЛИ ВА ЗАМОНАВИЙ ДАВО УСУЛЛАРИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ УСУЛЛАРИ - Ашурова Нигора Гафуровна; Нажимова Суманбар Тулкиновна (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация: Гиперандрогения — аёлларда андроген гормонларининг меъёрдан ортиқ ишлаб чиқилиши билан боғлиқ бўлган клиник-синдром бўлиб, у кўплаб гинекологик ва эндокрин муаммоларга олиб келади. Сўнгги йилларда витамин B12 нинг инсон организмидаги муҳим вазифалари аниқланиб, унинг гормонал ва метаболик жараёнларга таъсири ўрганилмоқда. Мақолада гиперандрогениянинг патогенези, витамин B12 нинг ушбу касалликдаги роли ва замонавий терапевтик усулларни такомиллаштириш йўллари таҳлил қилинди. Шунингдек, витамин B12 қўшимча терапия сифатида қўлланилиши имкониятлари ва самарадорлигига бағишланган сўнгги илмий маълумотлар келтирилди.