XOMILANING AXLOQIY STATUSI HAYOT QADRIYATI - Numonova Gulmiraxon; Xalilova Oylarxon; Usmonzoda Umidaxon; Rahimov Otabek; Usmonova Gavxaroy Asqarovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola homilaning axloqiy statusi va uning hayot qadriyati masalalariga bag’ishlangan. Homila inson huquqlari, axloqiy qadriyatlar, va diniy, falsafiy nuqtai nazarlardan kelib chiqib, uning hayotga daxldorligi qanday qaralishini tahlil qiladi. Maqolada homilaning axloqiy maqomi, uning huquqlari va hayotining qadriyat sifatida taqdim etilishi hamda jamiyatning axloqiy va ijtimoiy tamoyillariga asoslanib qarorlar qabul qilishda qanday masalalar yuzaga kelishi muhokama qilinadi. Homilaning huquqlari, abort va sun’iy tug’ilishni to’xtatish (abort) kabi muhim axloqiy masalalar o’rganilib, turli madaniy va ilmiy qarashlar orqali xalqaro tajribalar tahlil qilinadi. Maqolada shuningdek, homilaning jamiyat va oiladagi o’rni, shaxsiy va ijtimoiy axloqiy qarorlar, shuningdek, bioetika kontekstida homilaning axloqiy maqomi masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda homilaga nisbatan e’tiborning ortishi va uning qadriyat sifatida inson huquqlari bilan bog’lanishi, jamiyat axloqiy muammolari bilan birga ham o’rganiladi.