QARAQALPAQ XALÍQ AWIZEKI DÓRETIWSHILIGINDE JÍRAWSHÍLÍQ JANRÍ - Kdırniyazova Xamida Muxammadin qızı (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTACIYA Bul maqalada qaraqalpaq xalıq awızeki dóretiwshiliginiń áhmiyetli quramlıq bólimleriniń biri bolǵan jırawshılıq janrınıń mazmun-mánisi, qáliplesiwi hám ádebiy- estetikalıq ózgeshelikleri sáwlelendiriledi. Jırawshılıq áyyemnen qaraqalpaq eliniń tariyxıy esteligi, ruwxıy qádiriyatları hám estetikalıq kózqarasınıń kórinisi bolıp, xalıq arasında awızeki ráwiyatlar, dástanlar, qosıqlar hám aytımlar arqalı áwladtan-áwladqa ótip kelgen. Maqalada jırawlardıń jámiyettegi ornı, olardıń kórkem sheberligi, atqarıw usılı hám bul janrdıń házirgi dáwirdegi áhmiyeti tallanadı. Sonday-aq, jırawshılıqtıń basqa da awızeki dóretiwshilik janrları menen óz-ara baylanısı hám ózine tánligi haqqında pikir júrgiziledi.