SIRENAGA YO‘L OCHGANLAR: HUQUQBUZAR YOKI QAHRAMON? - Gulnoza Muxiddinova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada favqulodda holatlarda yo‘l harakati qoidalarining buzilishi bilan bog‘liq huquqiy munosabatlar, xususan, haydovchilarning tez tibbiy yordam va boshqa maxsus xizmatlarga yo‘l berishi natijasida yuzaga keladigan ma’muriy javobgarlik masalalari yoritilgan. O‘zbekiston Respublikasining Ma’muriy javobgarlik to‘g‘risidagi kodeksiga kiritilgan o‘zgartish va qo‘shimchalar asosida, zarurat holatida sodir etilgan huquqbuzarliklarni istisno etuvchi mezonlar tahlil qilinadi. Shuningdek, Germaniya, Fransiya, Buyuk Britaniya kabi xorijiy davlatlarning “qutqaruv yo‘lagi”ga oid tajribasi bilan solishtirma tahlil olib borilgan. Muallif haydovchilarning huquqiy ongi va ijtimoiy mas’uliyatini oshirish, inson hayotini asrash ustuvorligini ta’minlash bo‘yicha tegishli tavsiyalarni ilgari suradi.