TEXNOLOGIK JARAYONLARDA KIBERXAVFSIZLIK MASALALARI - Uzaqbergenov Aytbay Jumabay ulı (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada texnologik jarayonlarda kiberxavfsizlik muammolari va ularning zamonaviy sanoatdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Maqolada ishlab chiqarish va boshqa sanoat sohalarida qo‘llaniladigan boshqaruv tizimlarining kiberhujumlarga qanday zaifligi ko‘rsatilib, DDoS-hujumlar, zararli dasturiy ta’minot, phishing va ichki xatolar kabi asosiy tahdidlar tahlil qilinadi. Shuningdek, kiberxavfsizlikni ta’minlash uchun tizimlarni yangilash, kuchli autentifikatsiya, tarmoqlarni segmentatsiya qilish, xodimlarni o‘qitish va monitoring qilish kabi samarali usullar bayon etilgan. Maqola texnologik jarayonlarning barqaror va xavfsiz ishlashi uchun kiberxavfsizlikning muhimligini ta’kidlaydi va ushbu sohaga doir zamonaviy yondashuvlarni taklif etadi.