O’QUVCHILARDA BAYON VA INSHO YOZISH MALAKALARINI OSHIRISH - Yusupova Nargiza Botirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Nutq kishi faoliyatining til vositalari asosida tafakkurini ishga solishdir. O’quvchilar nutqini o’stirish uchun o’qituvchi o’quvchilar tilining talaffuzi ,lug’ati bog’lanishli nutqni faol egallashlarida yordam beradigan metod va usullardan foydalanish kerak. Bolani kichik yoshdanoq ravon tildа gapirishda , chiroyli so’zlardan foydalanib fikrini erkin bayon qilishga o’rgatib borish muhim. Boshlang’ich sinflarda o’quvchi barcha darslarda nazariy va amaliy bilimlarini olish bilan jumlani to’g’ri tuzish ,fikrni bayon etish, qayta hikoyalash orqali og’zaki nutq ko’nikmalari rivojlantirib boriladi . Ta’lim tizimida yozma ishlarning muhim va murakkab turlaridan biri inshodir.Inshoga o’quvchining aynan ana shu tafakkur bilan bog’liq mustaqil fikrlash, taassurotlarni umumlashtirish ,tahlil qilish va xulosalashni ro’yobga chiqaradi. Insho -arabcha so’zdan olingan bo’lib paydo qilish, yaratmoq, ijod yuzaga keltirish, yozuv, sochma asar, xat kabir ma’nolarni bildiradi. O’quvchiga insho yozishni o’rgatishga o’zi yaxshi bilgan narsasi haqida insho yozishga o’rgatish kerak. Shunda kengroq fikrlab o’rganadi.Masalan :Tabiat haqida,sevgan hayvoni haqida,yoki sevimli mashg’uloti haqida.