ESHITISHDA NUQSONI BOR BO‘LGAN BOLALAR NUTQIY MULOQOTINI TURLI BOSQICHLARDA RIVOJLANTIRISH - Sulaymonova Shahnoza Alisher qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada eshitishda nuqsoni bor bo‘lgan bolalarning nutqiy muloqotini shakllantirish va rivojlantirish masalalari yoritilgan. Bolalarning eshitishdagi cheklovlari ularning atrof-muhit bilan samarali aloqa o‘rnatish qobiliyatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli, ushbu toifadagi bolalarda nutqiy muloqotni bosqichma-bosqich, tizimli yondashuv asosida rivojlantirish muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada eshitish nuqsonining og‘irlik darajasi, bolaning yoshi va psixofiziologik xususiyatlariga qarab nutqiy muloqotni rivojlantirish bosqichlari, usullari va maxsus logopedik yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, nutqiy rivojlanishga ijobiy ta’sir ko‘rsatuvchi pedagogik va psixologik omillar yoritiladi. Tadqiqot natijalari eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar — logopedlar, surdopedagoglar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalarni taqdim etadi.