YOSHLAR O’RTASIDA MUTASSIBLIK VA DINIY MUROSASIZLIK MUAMMOSINING SALBIY OQIBATLARI - Burxonov Faxriddin Shokir o`g`li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola yoshlar orasida mutassiblik va diniy murosasizlik masalalarini o‘rganadi va ularning salbiy oqibatlarini tahlil qiladi. Maqolada mutassiblik va diniy murosasizlik tushunchalari, ularning jamiyatga ta’siri, shuningdek, yoshlar hayotidagi o‘zgarishlarga olib kelishi mumkin bo‘lgan salbiy oqibatlar ko‘rib chiqiladi. Islomning mo‘tadillik va bag‘rikenglikka asoslangan tamoyillari, Shayx Muhammad Sodiq Muhammad Yusufning diniy aqidalar va tarbiya haqidagi qarashlari asosida mutassiblikning oldini olish va diniy murosasizlikni bartaraf etish yo‘llari taklif etiladi. Maqola, yoshlarning diniy bilimlarni to‘g‘ri o‘rganishi, mustaqil fikrlash qobiliyatini rivojlantirish va ijtimoiy bag‘rikenglikni qo‘llashni kuchaytirishga urg‘u beradi. Mutassiblik va diniy murosasizlikni oldini olishda ta’lim-tarbiya, oila, diniy tashkilotlar va psixologik xizmatlarning rolini alohida ta’kidlaydi. Maqolada keltirilgan metodlar, yoshlar o‘rtasida diniy ekstremizmga qarshi kurashishda samarali vosita bo‘lishi mumkin.