THRESHOLDING USULI YORDAMIDA TASVIRLARDAGI OBYEKT CHEGARALARINI ANIQLASH. - Xo‘jayev Shukurjon Ahmedovich; Xusainov Xikmat Yusupbayevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tasvirni qayta ishlash sohasida muhim o‘rin tutadigan thresholding usuli yordamida obyektlarning chegaralarini aniqlash masalasi ko‘rib chiqiladi. Thresholding — bu tasvirni binar ko‘rinishga keltirish orqali obyekt va fonni ajratib olish imkonini beruvchi segmentatsiya usulidir. Mazkur tadqiqotda ushbu yondashuvning nazariy asoslari, matematik formulalari hamda amaliy jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Xususan, global thresholding, Otsu metodi va adaptive thresholding kabi turli algoritmlar o‘zaro taqqoslab o‘rganiladi.