SHAMSIDDIN GURLONIYNING “AL-KIFOYA” ASARI: “HIDOYA” SHARHLARI ORASIDAGI MAVQEI VA O‘ZIGA XOS JIHATLARI - Muhriddin Abbosxonov (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada hanafiy fiqhining eng nufuzli matnlaridan biri bo‘lgan Burhoniddin Margʻinoniyning “Hidoya” asariga yozilgan sharhlar orasida Shamsiddin Gurloniyning “Al-Kifoya” asarining o‘rni va o‘ziga xos jihatlari tahlil etiladi. Muallif Gurloniyning sharhga yondashuvi, ilmiy tafakkuri va mantiqiy uslubini chuqur tahlil qiladi hamda uni boshqa mashhur sharhlar — jumladan Ibn Humomning “Fathul Qodir”i va Badriddin Ayniyning “Inoya”si bilan solishtiradi. Asarda Gurloniyning tanqidiy fikrlash qobiliyati, mazhablararo qiyosiy tahlil yuritishi, dalillarga asoslangan yondashuvi va fiqhiy masalalarni soddalik bilan bayon qilish uslubi alohida ta’kidlanadi. Shuningdek, maqolada “Al-Kifoya” asarining amaliy fiqhda tutgan o‘rni, diniy ta’limdagi ahamiyati va zamonaviy fiqhiy tafakkurdagi dolzarbligi yoritiladi. Muallif xulosasiga ko‘ra, “Al-Kifoya” nafaqat “Hidoya” matnini tushunishga xizmat qiluvchi izohiy manba, balki talabalarni mustaqil fikrlashga undovchi, ijtihodiy tafakkurni rivojlantiruvchi bebaho ilmiy meros sifatida qadrlanishi lozim.