MATNLARNI TAHLIL QILISH ORQALI HISSIYOT VA EMOTSIONAL RANGLANISHINI ANIQLASH ALGORITMINI TADBIQ QILISH VA ISHLAB CHIQISH - Dilmurodov Shoxjahon Sirojiddin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola matnli ma’lumotlarni tahlil qilish orqali hissiylik va emotsional ranglanishni aniqlash uchun mashinaviy o‘qitish algoritmlariga asoslangan interaktiv veb-ilova ishlab chiqishni taqdim etadi. Ilova YouTube platformasidagi foydalanuvchi sharhlarini tahlil qilish uchun Flask freymvorkidan foydalanadi va YouTube Data API orqali sharhlarni real vaqt rejimida yuklaydi. O‘quv ma’lumotlari GitHub repositoriyidan olinadi va scikit-learn kutubxonasi yordamida SVM, Random Forest, Logistic Regression, Gradient Boosting va Naive Bayes algoritmlari qo‘llaniladi. Sharhlar ijobiy, salbiy yoki neytral deb tasniflanadi, natijalar esa foydalanuvchilar uchun vizual jadval shaklida taqdim etiladi. Algoritmlarning samaradorligi aniqlik, aniqlik darajasi, to‘liqlik va F1 ko‘rsatkichlari asosida baholanadi. Ushbu yondashuv ijtimoiy media ma’lumotlarini avtomatlashtirilgan tahlil qilishda yuqori samaradorlikni namoyish etadi.