MA’LUMOTLARNI DASTLABKI ISHLOV BERISH JARAYONLARI - To‘xtasinov Adxamjon Ilxomjon o‘g‘li; Sodiqov Vali Salim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ma’lumotlarni dastlabki ishlov berish (preprocessing) bosqichlari va ularning ma’lumotlar tahlili hamda mashinaviy o‘qitishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida tozalash, transformatsiya qilish, xususiyat muhandisligi, xususiyat tanlash va ma’lumotlarni ajratish kabi asosiy jarayonlar chuqur o‘rganildi. Har bir bosqich Python dasturlash tilidagi Pandas, NumPy va Scikit-learn kutubxonalari yordamida amaliy jihatdan tasvirlandi. Maqolada nazariy yondashuvlar real dunyo misollari bilan boyitilib, ma’lumotlar sifatini oshirish va modellashtirish uchun qulay muhit yaratish usullari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari ma’lumotlar bilan ishlaydigan mutaxassislar uchun foydali uslubiy ko‘rsatmalarni taqdim etadi.