PERIKARD KASALLIKLARI. YURAK O’SMALARI. YURAK TRANSPLANTATSIYASI - KUCHKAROV BAHROMJON; ZOKIROV ABDUJABBOR; SHAVKATOV MUHAMMAD QODIR; ADAXAMJONOV MUHAMMADRASUL (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada perikard kasalliklari, yurak o‘smalari va yurak transplantatsiyasi kabi yurak-qon tomir tizimining murakkab patologiyalari tahlil qilinadi. Perikardit, perikard tamponadasi va konstriktiv perikardit kabi perikard muammolari klinik ko‘rinishlari, tashxis qo‘yish usullari va davolash yo‘llari bilan birga yoritilgan. Yurak o‘smalari, xususan miksoma va metastatik o‘smalar klinik jihatdan baholanadi. Shuningdek, yurak yetishmovchiligining yakuniy bosqichida qo‘llaniladigan yurak transplantatsiyasi va uning amaliyotdagi o‘rni, ko‘rsatmalar, kontrendikatsiyalar va reabilitatsiya jarayoni ko‘rib chiqilgan. Maqolada zamonaviy yondashuvlar va O‘zbekiston sharoitida bu sohaning rivojlanish istiqbollari ham muhokama qilinadi.