TOSHMALI TIF MIKROORGANIZMI PROFILAKTIKASI VA KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIGI HAQIDA - QODIROV FAYZULLO A‘ZAMJON O‘G‘LI; XABIBULLAYEV NE‘MATILLO (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: oshmali tif — bu Rickettsia prowazekii bakteriyasi sababli yuzaga keladigan jiddiy yuqumli kasallik bo‘lib, asosan inson kirpikchalari (Pediculus humanus corporis) orqali tarqaladi. Kasallik yuqori harorat, bosh og‘rig‘i, mushak va bo‘g‘im og‘rig‘i, shuningdek tanada to‘shmalar paydo bo‘lishi bilan kechadi. Toshmali tif ko‘pincha zich yashash sharoitlari, gigiyena qoidalarining buzilishi natijasida keng tarqaladi. Ushbu kasallik tezkor davolanishni talab qiladi, aks holda o‘pka, jigar, buyrak va markaziy asab tizimi kabi organlarda asoratlar paydo bo‘lishi mumkin. Profilaktik choralar sifatida shaxsiy gigiyena qoidalariga rioya qilish, kirpikchalarni nazorat qilish, kiyim va yashash joyini tozalash, shuningdek, kasallik belgilari paydo bo‘lganda darhol tibbiy yordamga murojaat qilish muhimdir. Bu maqolada toshmali tif mikroorganizmi, uning klinik ko‘rinishlari, tarqalish yo‘llari, davolash usullari va profilaktikasi haqida keng qamrovli ma’lumotlar taqdim etilgan.