MAKTAB MATEMATIKA DARSLARIDA ALGEBRAIK TENGLAMA VA TENGSIZLIKLARNI YECHISHDA TEZAURUSLAR TUZISHDAN FOYDALANISH - Allaberganov Baxram Ismailovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Bugungi kunda ta’lim tizimida yangilanishlar amalga oshirilayotgan bir paytda, matematika fanining ahamiyati yanada ortib bormoqda. Ayniqsa, algebraik tenglama va tengsizliklarni o‘rgatish maktab matematikasining asosiy yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Biroq ko‘plab o‘quvchilar ushbu mavzularda ko‘p hollarda matematik atamalarni to‘liq tushunmasliklari sababli muammoga duch kelishadi. Bu esa ularning masalalarni yechishda qiynalishiga sabab bo‘ladi. Shu o‘rinda "Tezaurus" tushunchasidan foydalanish juda muhim ahamiyat kasb etadi. Tezaurus — bu so‘zlar va atamalar tizimli tartibda joylashtirilgan lug‘at bo‘lib, ularni mantiqiy bog‘liqlik asosida o‘rganish imkonini beradi. Mazkur qo‘llanmada algebraik tenglama va tengsizliklarni o‘rganishda Tezaurus tuzish orqali o‘quvchilarning tushunishini yengillashtirish va ularning bilimini chuqurlashtirish maqsad qilingan. Ushbu qo‘llanmaning asosiy maqsadi — algebraik tenglama va tengsizliklarni o‘rgatishda Tezauruslar tuzish metodikasini ishlab chiqish va uni amaliyotga joriy etishdir. Ayniqsa o‘quvchilarga har bir matematik atamaning ta’rifi, tushuntirishi va amaliy misollarda qo‘llanilishini ko‘rsatish orqali: